Začal sa hon na nových policajtov

12.05.2010 Prešov

Medzi šesťdesiatimi deviatimi je len jedna žena. Ide o diskrimináciu? Nie. Ide o skupinu postupujúcich záujemcov na štyri voľné pozície v radoch mestskej polície.
Už minulý týždeň sa začal konkurz na štyri nové miesta na mestskej polícii v Prešove. Rozpočet toto navýšenie dovolil. Podľa slov náčelníka Jána Andrejka by bol v našom meste aj dvojnásobok počtu mestských policajtov stopercentne využiteľný.
„Staráme sa o poriadok, ochranu majetku i zdravia, robíme pravidelné monitoringy okolia, prevádzkujeme rozsiahly kamerový systém, máme základňu na každom sídlisku, ľudí v teréne, vykonávame preventívno-represívne akcie často v spolupráci s krajskou políciou, zameriavame sa nielen na kontrolu poriadku ale i užívania návykových látok či alkoholu u mladistvých, kontrolujeme majiteľov psov, sme jedným uchom na telefóne, veď čo ak by niekto práve teraz vytočil stopäťdesiatdeviatku, spolupracujeme s revízormi, máme ľudí na samostatnom úseku prevencie a to na dopravných ihriskách, v školách i zariadeniach pre seniorov...jednoducho počet tých aktivít, ktoré spadajú do našej kompetencie je obrovský. “
Výber, ktorý sa začal už minulý týždeň má niekoľko etáp. V prvej sa prihlásilo 225 uchádzačov z toho dve ženy. Na umelom trávniku v jazdeckom areáli si zmerali svoje fyzické sily a výkonnosť a počasie im naozaj neprialo. Za silného dažďa pri teplote asi 13°C museli zvládnuť fyzické testy, pozostávajúce mimo iného aj z kľukov, skokov do diaľky, hodu plnou loptou, \"ľah-sed\", či behu na 500m. Podľa náčelníka sú práve testy fyzickej zdatnosti najhrubším sitom, pretože ďalej postúpia len tí najzdatnejší. Tejto previerky sa zúčastnil osobne aj primátor mesta Pavel Hagyari. „Chlapci vykonávajú naozaj dobrú robotu, ich pričinením bolo objasnených dvojnásobne viac prípadov, čo je ale nepríjemné, najčastejšie rezonoval alkohol u mladistvých. Som rád, že môžeme prijať štyroch nových členov a verím, že budú občanom i mestu dobre slúžiť. “ Primátor ukázal aj spolupatričnosť s testovanými uchádzačmi, bez zaváhania si obliekol uniformu a vyskúšal si disciplínu „kľuky na čas“. Že je aj prvý muž mesta vo vrcholnej forme potvrdil bezproblémovo počtom tridsať za tridsať sekúnd.
Celkový počet príslušníkov mestskej polície bude teda po prijatí štyroch nových kolegov 77. No najskôr musí 69 uchádzačov, ktorí postúpili do druhého kola prejsť psychologickými a pozor! aj gramatickými testami.
„Dôležitá je aj asertivita, komunikácia s ľuďmi, lebo toto je de facto i de jure práca s ľuďmi. Aj preto budú musieť uchádzači v ďalších kolách naplno prejaviť túto stránku svojej osobnosti“, doplnil primátor Pavel Hagyari.

Iveta Adamová
 

Vyberte región

mark